Célkitűzéseink

Egyesületünk alapvető célja, hogy értékteremtő közművelődési, kulturális és ifjúsági rendezvényeket szervezzen Pécsett és Baranya megyében és a Dél-Dunántúli régióban.

Céljaink elérése érdekében évtizedes fennállásunk alatt 10 tanulmányi versenyt, 4 nemzetközi konferenciát, számos előadást, tábort és közösségi rendezvényt szerveztünk. Zenekarunk, a Sopianae Rézfúvós Együttes 2014 óta állandó szereplője a pécsi szabadtéri rendezvényeknek. A Sopianae Rézfúvós Együttes olyan egyetemi és középiskolás hallgatók kezdeményezéséből alakult, akik az egyetemi fellépéseken kívül szeretnék bemutatni műveiket Pécs város lakóinak is.

Tevékenységünk tematikája három nagyobb egységre oszlik, melyeket a következőkben mutatunk be.

A közösség szolgálata

Szervezetünk legfontosabb célkitűzése, hogy tevékenységével a helyi közösséget szolgálja. Célunk, hogy tevékenységeinket a közösség bevonásával valósítsuk meg. Ennek megfelelően törekszünk, hogy rendezvényeink híre minél szélesebb rétegekhez eljusson, továbbá rendezvényeinket térítésmentesen, vagy minimális részvételi díj mellett szervezzük annak érdekében, hogy senkit se zárjunk ki rendezvényeink részvételi lehetőségéből.

A közösség szolgálata érdekében tradicionális közművelődési tevekénységünk mellett a település és közösségfejlesztésre is koncentrálunk. Ennek keretében évről-évre játszótereket újítunk fel önkéntes munkával, valamint zenekarunk Sopianae Rézfúvós Együttes megalapításával a Pécsi Tudományegyetem zeneművészeti képzésében részt vevő művészek integrációját kívánjuk segíteni a pécsi kulturális életbe.

A tudományos művelődés szolgálata

Szakmai konferenciánk szervezéseivel a fiatal kutatók, oktatók, doktoranduszok, doktorjelöltek szakmai előmenetelét kívánjuk támogatni. Rendezvényink jó lehetőséget teremtenek a tudományos eszmecserére, szakemberekkel való találkozásra, kutatásaik bemutatására. Célunk, hogy kutatásaiknak minél nívósabb megjelenési lehetőséget biztosítsunk. Ennek érdekében konferenciakiadványokat jelentetünk meg, továbbá az Egyesület Közép-Európai kutatására szervezettel létrejött megállapodás alapján Fiatalok Európában konferenciáink legjobb 10-10 előadása az MTA IX. Osztálya által C kategóriásnak minősített Közép-Európai Közleményekben jelenik meg.

A közművelődés szolgálata

Szervezetünk a legrégebbi tevékenységcsoportja a közművelődési rendezvények szervezése. Alapításunktól kezdve szervezünk előadásokat, tanulmányi versenyeket. Ennek során kiemelt figyelmet fordítottunk a helyi identitás erősítésére. Ennek keretében tanulmányi versenyeink több mint fele Pécs és Baranya megye történelmével, kultúrájával, testvérvárosi kapcsolataival foglakozott. Kiemelendő Pécs és Baranya megye I. világháborús szerepvállalását feldolgozó emlékkiállításunk és elektronikus interaktív tárlatunk (emlekkiallitas.sopianae.com) és tanulmányi versenyünk (verseny.sopianae.com).

Ez utóbbihoz kapcsolódóan Egyesületünk látja el Pécs város Első Világháborús Emlékbizottságának működtetési feladatait.