I. Világháborús Emlékverseny

Program weboldala: ivhverseny.sopianae.com

Pécs Megyei Jogú Város I. Világháborús Emlékbizottsága és a Sopianae Kulturális Egyesület vetélkedőt hirdet I. Világháborús Emlékverseny elnevezéssel a pécsi és Baranya megyei 7.- 12. osztályos általános- és középiskolások számára!

A versenyt azzal a céllal rendeztük meg, hogy a pécsi és Baranya megyei fiatalok jobban megismerjék az I. Világháború eseményeit, különösen azok pécsi és Baranya megyei vonatkozásait.

A versenyen 3 fős csapatok indulhattak. A csapattagoknak nem kellett egy évfolyamra járniuk, a fontos egyedül az volt, hogy egyazon kategóriába kellett tartozniuk. A csapatok munkáját egy felkészítő tanár koordinálta, azon csapatok esetén, ahol nem volt felkészítő tanár a kapcsolattartó feladatát egy csapattag is elláthatta. A megmérettetés 4+1 fordulóból állt összesen.

Az Emlékversenyen közel 130 pécsi és Baranya megyei 7-12. osztályos diák vett részt.

Az első négy forduló során a csapatoknak egy-egy 30 kérdésből álló tesztsort kellett kitölteniük, amit a verseny honlapján, a verseny.sopianae.com-on tehettek meg. A verseny során megismerkedhettek Baranya megye és a baranyai ezredek történetével.

A döntőt 2016. június 21-én rendezte meg a Sopianae Kulturális a Művészetek és Irodalom Házában. A versengést a pécsi Leőwey Klára Gimnázium Katák és Én elnevezésű csapata nyerte.

A döntő keretében került sor Pécs Megyei Jogú Város I. Világháborús Emlékbizottsága által készített interaktív DVD bemutatójára. A DVD kiadvány, mely az emlekkiallitas.sopianae.com címen is elérhető, a 2014/2015-ben Pécsett, a Csontváry Múzeumban megtekinthető, pécsi családok személyes emlékeit bemutató tárlatot dolgozza fel.