Egyéb programok

Sopianae Kulturális Egyesület a kezdetektől fogva szoros együttműködésre törekedett más civil szervezetekkel, az alábbi oldalon partnerszervezeteinkkel közös rendezvényekről láthatnak rövid összefoglalót.

További programjaink

Sopianae Piknik 2010

A Sopianae Ifjúsági Egyesület tagjai hagyományosan egy nyári piknik keretében köszönik meg mindenkinek a segítséget, amivel hozzájárult az Egyesület programjainak megvalósulásához. 2010-ben az Egyesület július 7-én tartotta a Sopianae Pikniket.

Megemlékezés az I. Világháború hősi halottaira

2009. november 8-án a Nagy Háború hősi halottjaira emlékeztünk a háború befejezésének 81. évfordulóján a Pécsi Központi Temető I. Világháborús emlékparcellájánál. A pécsi Osztrák Tiszteletbeli Konzulátus által rendezett megemlékezésen az osztrák katonai attasé megnyitóját követően a Magyarországi Református Egyház, a Görög Katolikus Egyház és a Római Katolikus Egyház lelkészei mondtak imát a hősi halottak üdvéért. Ezt követően a Baranya Megyei- és a Pécs Városi Önkormányzat, és diplomáciai testületek képviselői mellett Haffner Tamás a Sopianae Ifjúsági Egyesület elnöke koszorúval tisztelget a hazájuk védelméért hősi halált halt magyar és külföldi katonák előtt.

Sopianae Piknik 2009

Egyesületünk immáron második alkalommal rendezte meg a lassan hagyománnyá váló Sopianae Pikniket, amelyen az Egyesület tagjai látták vendégül támogatókat, meghívott vendégeiket.

Az eseménynek ezúttal is a Pécs melletti Malomvölgyi tó adott otthont, ahol lehetőségünk nyílt könnyed beszélgetésekre, tervezgetésekre és természetesen a kikapcsolódásra. A menüt, a pörköltet Rajczi Rudolf Zsolt jóvoltából élvezhették a résztvevők, és természetesen a finom ebéd mellé egy kis frissítő is akadt egyik támogatónk szőlészetéből. Bátran állíthatjuk, hogy a majdnem estébe nyúló pikniken mindenki jól érezhette magát.

I. Világháborús megemlékezés 2008

90 évvel ezelőtt, 1918 novemberében értek véget az Osztrák-Magyar Monarchia, így Magyarország számára is a sok szenvedéssel és áldozattal járó első világháború fegyveres küzdelmei. Ennek, valamint a pécsi első világháborús katonatemető felújításának 10. évfordulója alkalmából ?Emlékek az I. Világháborúról? címmel 2008. november 6-án kiállítás nyílt, melynek a pécsi Postapalota adott otthont.

A kiállítást dr. Somogyvári Márta, Osztrák Tiszteletbeli Konzul nyitotta meg, aki többek között elmondta azt, hogy az I. világháborúban elesett katonákról minden évben megemlékezik az Osztrák Tiszteletbeli Konzulátus, illetve, hogy a Pécsi Köztemetőben található egy, az osztrák Fekete Kereszt segítségével helyrehozott I. világháborús katonatemető. Az idei jubileumi év jegyében a konzulátus egy 4 napos rendezvénysorozattal kívánt adózni az elesettek emléke előtt, amelynek megszervezésében magánszemélyek valamint civil szervezetek, többek között a Sopianae Ifjúsági Egyesület is segítséget nyújtott.