Irány Finnország! Irány Lahti!

Pécs MJV Önkormányzata Finnország Magyarországi Nagykövetségével s a pécsi Sopianae Ifjúsági Egyesület közreműködésével 2013 februárjától 2013 novemberéig rendezvénysorozatot szervezett “Irány Finnország! Irány Lahti” címmel.

A versenyről

A programsorozat gerincét az “Irány Finnország! Vetélkedő Pécs-Lahti testvérvárosi kapcsolatainak jegyében” elnevezésű, pécsi általános és középiskolás fiatalok számára meghirdetett interaktív tanulmányi verseny adta. A verseny során két korcsoportban (7-8-9., valamint 10-11-12. osztályosok) mérhették össze háromfős csapatokban erejüket. A verseny felépítése 5 internetes fordulót, valamint egy személyes részvételt igénylő döntőre oszlott. A döntő helyszíne az impozáns Zsolnay Kulturális Negyed volt.

Az egyes fordulók megoldását a Csorba Győző Megyei Könyvtárban létrehozott tematikus Finn-sarok mellett számos kísérőrendezvény segítette.

A döntő

A több mint négyszáz gyereket megmozgató városi verseny legjobbjai a 2013. május 24-én, a Zsolnay Kulturális Negyedben megrendezett döntőn bizonyíthatták mennyi mindent tudtak meg a verseny során Finnországról és Lahtiról.

A döntőbe jutott 10 csapat először egy írásbeli teszt kitöltésekor, majd pedig egy interaktív körverseny során gyűjthettek újabb értékes pontokat ahhoz, hogy ők nyerhessék meg a fődíjat, egy utazást Lahtiba.

A versenyt a Pécsi Református Kollégium Gimnáziumának Skyline csapata nyerte, akik augusztusban utaznak Finnországba.

A győzteseket Dr. Judit Mäkinen nagylelkű felajánlásának köszönhetően a döntő legfiatalabb versenyzője, a Sisu-díjat elnyerő Simon Dominika is elkísérheti, aki Mecsekaljai Iskola Bánki Donát Utcai Tagiskolájának Haltitunturi csapatában versenyzett.