Rézfúvós Együttes

A Sopianae  Egyesület bővülő kulturális portfoliójának részeként 2014 nyarán alapította a Sopianae Rézfúvós Együttest, mely 2014 őszétől működik.

Célunk egy olyan Együttes létrehozása volt, mely több stílust átkarolva dolgozik, és sokrétűségünket kihasználva bármely városi eseményt méltán képviselhet. Ebből kifolyólag az együttes tagjai a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának alap és mesterképzéses hallgatói. Az Egyesület szakmai tapasztalatát bizonyítja, hogy tagjai között a Pécsi Szimfonietta, a Pannon Filharmonikusok Zenekar és a Zsolnay Wind Orchestra zenészei is megtalálhatók.

A zenekar megalakulása óta számos pécsi eseményen szórakoztatta a közönséget. Repertoárunkban hagyományos indulók mellett közismert és közkedvelt világzenei darabok fúvószenekarra áthangszerelt művei találhatók.

A zenekar 7 alkalommal mutatta be karácsonyi és/vagy világzenei repertoárját:

2014. 11. 28.: Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár – megnyitó (flashmob)

2014. 12. 11.: Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Karácsonyi koncertje

2014. 12.13.: Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár – önálló koncert

2014. 12. 18.:Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar oktatói karácsonyi est

2015. 05. 07.: Fűszerültetés – Bor, Mámor, Pécs Fesztivál

2015. 05. 15.: Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar – diplomakoncert

2015. 07. 31.: Európa Cantat nemzetközi kórusfesztivál B14 műhely – trombitaszólam

A zenekar hagyományos, katonai indulókat tartalmazó repertoárját a Sopianae Egyesület 2015. április 9.-i Irány Arad! elnevezésű programsorozata keretében mutatta be a Zsolnay Kulturális Negyedben. A koncert mellett a zenekar részt vett a programsorozat keretében megrendezett vetélkedő döntőjének lebonyolításában, melynek során a vetélkedő gyerekeknek a zenekar által játszott indulókat kellett felismerniük.

Az indulókat tartalmazó repertoárjával búcsúztatta a zenekar 2015. május 31-én Pécs Város I. Világháborús Emlékkiállítását a Csontváry Múzeumban.

2015. augusztus 19-én Pécs város felkérésére az aradi Emunescu Parkban mutattuk be polkákkal kibővített repertoárunkat „Pécs város napja Aradon” rendezvény keretében, ahol az önálló koncert mellett a Clio elnevezésű kiállítótérben is játszottunk Herczeg László festőművész kiállításának megnyitóján.

Zenekarunk távlati céljai között szerepel munkásságunk szélesebb körben ismerté tétele, a repertoárunk bővítése, zenekarunk énekessel való bővülése.